Dünyanın ilk saf sentetik plastiği bakalitin keşfinden yaklaşık 100 yıl sonra bilim insanları ve üreticiler, şimdi araştırmalarının odağını yeni bir istikamete doğru çeviriyor. Yarının ürünleri üstün kaliteli olmalı, aynı zamanda da yenilenebilir kaynaklar, bitkiler, organik atıklar veya mikro-organizmalardan yapılabilmeliler. Örneğin oyuncak üreticisi LEGO plastikten üretilmiş yapı taşlarını 2030 yılına kadar alternatif malzemelerden yapmayı planlıyor.
Şirket bunu başarabilmek adına 2015 yılında kendi Sürdürülebilir Malzemeler Merkezi’ni kurmak için yaklaşık 135 milyon Euro tutarında bir yatırıma gittiğini duyurmuştu. Coca-Cola Company 2009 yılında kendi PlantBottleTM teknolojisinin lansmanını yapmış ve hemen ardından bu teknolojinin lisansını ketçap üreticisi H.J. Heinz ile Ford Motor Company’ye satmıştı.
Bu polietilen terefitalat (PET) şişeler başlangıçta yüzde 30 oranında bitki temelli malzemelerden yapılıyordu. Ancak Coca-Cola PlantBottle’ı tamamıyla yenilenebilir kaynaklar kullanarak üretmeyi hedefliyor. Gelecek 10 yıl içinde bütün PET plastik şişeler bu şekilde üretilecek ki bu rakam Coca-Cola’nın toplam ambalajının kabaca yüzde 60’ını temsil ediyor.